Ο Brassaï (ψευδώνυμο του Gyula Halász) φωτογράφος, γλύπτης και παραγωγός ταινιών, γεννήθηκε στην Brassó (Braşov) της (τότε) Αυστροουγγαρίας.
Στα τρια του χρόνια βρέθηκε στο Παρίσι με την οικογένειά του. Ο πατέρας του δίδασκε Λογοτεχνία στη Sorbonne. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στη Βουδαπέστη. Συνέχισε τις σπουδές του στην ακαδημία Καλών Τεχνών Berlin-Charlottenburg στο Βερολίνο και εργάστηκε εκεί σαν δημοσιογράφος.
Tο 1924 πήγε ξανά στο Παρίσι όπου και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Έμαθε Γαλλικά μέσα από τα έργα του Marcel Proust και δούλεψε σαν δημοσιογράφος. Τα βράδια του τα περνούσε με τους φίλους του - Henry Miller, Léon-Paul Fargue, Jacques Prévert στα σοκάκια του Montparnasse η σε κάποιο σπίτι. Οι νυχτερινές του βόλτες ενέπνευσαν πολλές από τις φωτογραφίες του. Ο Henry Miller τον αποκαλούσε ‘the eye of Paris’. Bijou au Bar de la Lune, Montpartre Chez Suzy Δημοσίευσε το πρώτο αλμπουμ του το 1933 με τον τίτλο ‘Paris de nuit’ με σκηνές από τους νυχτερινούς δρόμους του Παρισιού.
Kiki Εμπνεύστηκε ακόμα από την υψηλή κοινωνία , τους διανοούμενους, το μπαλέτο και την όπερα και φωτογράφισε πολλούς από τους καλλιτέχνες φίλους του, τον Dalí, Picasso, Matisse, Giacometti ακομα και νέους συγγραφείς όπως ο Jean Genet.
Dagiljev Ballet
Le corset
Εκτός από φωτογράφος ο Brassaï έγραψε βιβλία και άρθρα, και γύρισε ταινίες. Το 1961 σταμάτησε να φωτογραφίζει και ασχολήθηκε με γλυπτά σε πέτρα και μπρούτζο. Picasso, Simone de Beauvoir et Jean Genet..... και μια για οσους αγαπουν τη Montmartre...Les escaliers de Montmartre
Με συγκινούν οι φωτογραφίες του Brassai. Κι αυτό επειδή η Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας (ΦΛΚ) έχει αρκετά slides με τους κλασσικoύς της φωτογραφίας και από τις πρώτες φωτογραφίες που δείχνει στα μέλη της είναι αυτές του Brassai, του Atget, του Kertesz, της Cameron, του Bresson, του Erwitt και πολλών άλλων.
ReplyDeleteΘυμάμαι λοιπόν τότε που πρωτοέβλεπα όλες αυτές τις φωτό από τους "μεγάλους" της φωτογραφίας και κατόπιν συζητάγαμε με τα υπόλοιπα μέλη της ΦΛΚ κάθε μία ξεχωριστά.
Αχ τί μου θύμισες!
Ωραίες εποχές!
(συγνώμη και για την κατάχρηση του χώρου).
zelig χαιρομαι που σου θυμισα ωραιες εποχες...
ReplyDelete