19/02/2009

Carl Van Vechten (1880-1964)

Αμερικανός συγγραφέας και φωτογράφος. Γεννήθηκε στην Iowa και σπούδασε στο Σικάγο. To 1906 βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε σαν βοηθός κριτικού μουσικής στην New York Times. Το ενδιαφέρον του για την όπερα τον οδηγεί σε ταξίδια στην Ευρώπη. Όταν επιστρέφει στη Νέα Υόρκη το 1909 γίνεται ο πιο γνωστός αμερικανός κριτικός μοντέρνου χορού (την εποχή που οι Isadora Duncan, Anna Pavlova, και Loie Fuller χόρευαν στη Νέα Υόρκη).
Ο Carlo, όπως τον έλεγαν οι φίλοι του υπήρξε θαυμαστής και υποστηρικτής θερμός υποστηρικτής του Harlem Renaissance. «Τα άρθρα του για τη μουσική και τη λογοτεχνία στο Vanity Fair και στη New York Times ‘φώτισαν’ το New Negro Movement του 1920»». Φίλος και ο ίδιος σημαντικών νέων συγγραφέων και ποιητών της εποχής όπως ο Langston Hughes και ο Countee Cullen.
Η υποστήριξη και ανάδειξη της αφροαμερικάνικης κουλτούρας ήταν έκδηλη και στις φωτογραφίες του. Το πάθος του για τη μουσική των μαύρων (ragtime) ήταν η έμπνευσή του για οχτώ βιβλία κριτικής που έγραψε για τη μουσική αλλά και τις άλλες τέχνες το 1906.

Ella Fitzerald by Carl Van Vechten

Billie Holiday by Carl Van Vechten

Bessie Smith by Carl Van Vechten

Έγραψε ακόμα επτά νουβέλες, ανάμεσα σ αυτές το Nigger Heaven (1926), το οποίο αναστάτωσε την αφροαμερικανική κοινότητα της εποχής. Οι νουβέλες του, αρκετά προκλητικές για την εποχή, αφορούσαν ρομαντικές σχέσεις ανάμεσα σε άντρες – με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία από τις σχέσεις του και τους ανθρώπους που θαύμαζε.

Carl Van Vechtenwith Gertrude Stein and Alice B. Toklas - 1935

Με τις νουβέλες του ο Van Vechten δημιούργησε μια gay, μποέμικη κοινότητα, πολύ κοντά στα προσωπικά του βιώματα, στην οποία εκείνος ήταν το κεντρικό πρόσωπο. Γνωστά ακόμη είναι τα πορτραίτα που φωτογράφισε στη δεκαετία του 1930. Ανάμεσά τους των Gertrude Stein, Anna May Wong, Jane Bowles, Mahalia Jackson, Marc Chagall, Georgia O'Keeffe, Sidney Lumet, Marlon Brando, Orson Welles, Norman Mailer, Evelyn Waugh, Adele Addison, Ella Fitzgerald, Alfred Stieglitz, Truman Capote, Billie Holiday, Lin Yutang, Cesar Romero, Sir Laurence Olivier.

Ann Andrews by Carl Van Vechten

Anne May Wong by Carl Van Vechten

Eugene O’Neill by Carl Van Vechten

Francis Scott Key Fitzerald by Carl Van Vechten

Frida Kahlo and Diego Rivera by Carl Van Vechten

Georgia O'Keeffe by Carl Van Vechten

Henri Matisse by Carl Van Vechten

Joan Miro by Carl Van Vechten

H γνωριμία του με τη Gertrude Stein έγινε στο Παρίσι το 1913. Η σχέση τους συνεχίστηκε με αλληλογραφία μέχρι το τέλος της ζωής της. Ο Van Vehcten την βοήθησε να τυπώσει πολλά από τα ανέκδοτα έργα της. Έφυγε από τη ζωή το 1964 στη νέα Υόρκη.

Gertrude Stein by Carl Van Vechten

2 comments:

  1. M'αρεσει που χανεσαι για μηνες και μετα μας χτυπας επανωτα.

    Καλησπερες!
    :)

    ReplyDelete
  2. χανομαι και ξαναβρισκομαι γενικοτερα...
    xxx

    ReplyDelete