07/08/2006

Diane Arbus (1923-1971)

Aμερικάνα ρωσο-πολωνικής καταγωγής φωτογράφος. Αγαπημένο της θέμα οι freaks. Άνθρωποι που είτε εκ γενετής είτε από επιλογή αποκλίνουν από το ‘φυσιολογικό’. Ερμαφρόδιτοι, νάνοι, τραβεστί, καθυστερημένοι, τρελοί, εκκεντρικοί, περιθωριακοί… «Οι freaks ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που φωτογράφισα και το έβρισκα συναρπαστικό. Τους λάτρευα. Και ακόμα λατρεύω μερικούς από αυτούς. Δεν εννοώ ακριβώς ότι είναι οι καλύτεροί μου φίλοι, αλλά με κάνουν να αισθάνομαι ένα κράμα από ντροπή και δέος. Έχουν μια μυθική διάσταση. Όπως ένα πρόσωπο σε ένα παραμύθι που σε σταματάει και σού ζητάει να απαντήσεις σε ένα αίνιγμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι ζούνε όλη τους τη ζωή με το φόβο μήπως τούς συμβεί κάποια τραυματική εμπειρία. Οι freaks γεννήθηκαν με το τραύμα τους. Έχουν περάσει πια τις εξετάσεις τής ζωής. Είναι αριστοκράτες». double self portrait
Μεγάλωσε σε διάφορα αριστοκρατικά σπίτια κοντά στο Central Park και πήγε στα καλύτερα σχολεία. Εξαιρετικά ευφυής αλλά εσωστρεφής και μοναχική. Δεκατεσσάρων χρονών ερωτεύτηκε τρελά τον υπάλληλο του πατέρα της Allan Arbus και τον παντρεύεται στα 18. Χωρίζουν μετά από 20 χρόνια κοινής ζωής. Το διαζύγιο αυτό τη στοιχειώνει μέχρι το τέλος της ζωής της.

self portrait Το 1967 θα πάρει μέρος μαζί με τον Lee Friedlander και τονGarry Winogrand στη σημαντική έκθεση με τίτλο “New Documents” η οποία αποτέλεσε ίσως και τον σημαντικότερο σταθμό στην αμερικάνικη φωτογραφία. Οι φωτογραφίες των τριών αυτών φωτογράφων, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, θα γίνουν γνωστές ως «κοινωνικό τοπίο» ή «νέο documentary”και θα επηρεάσουν πολύ τούς σύγχρονους και νεότερους φωτογράφους.

Mia Farrow

Αυτοκτόνησε τον Ιούλιο του 1971 παίρνοντας μεγάλη δόση βαρβιτουρικών και κόβοντας της φλέβες της.

2 comments:

  1. Γνωρίζω το έργο της...Μοναδική...

    ReplyDelete
  2. εχει βγαλει καταπληκτικες φωτογραφιες.... Κριμα που εφυγε νωρις..

    ReplyDelete